1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Bolezni na prvo stran Sladkorna bolezen Nosečnostna sladkorna bolezen

Nosečnostna sladkorna bolezen

PDF E-pošta

Sladkorna bolezen v nosečnostiSvetuje se, da sladkorne bolnice svojo nosečnost skrbno načrtujejo in se o njej posvetujejo s svojim ginekologom, diabetologom in perinatologom.

Nosečnostna sladkorna bolezen je prehodna sladkorna bolezen, ki se pojavi v nosečnosti in nato izgine. Bolnice, ki so imele v času nosečnosti nosečnostno sladkorno bolezen, imajo povečano verjetnost nastanka sladkorne bolezni tipa 2. Nosečnost je posebno fiziološko stanje, kjer pride med drugim tudi do povečane tvorbe nekaterih hormonov. Pri nastanku te oblike sladkorne bolezni sta najpomembnejša kortizol in laktogen (tvori ju posteljica). Oba sta antagonista inzulina, kar pomeni, da zmanjšujeta učinke inzulina. Telo se na to spremembo prilagodi tako, da poveča tvorbo inzulina. Če telo ne more uravnatni povečane potrebe po inzulinu, pride do nosečnostne sladkorne bolezni. Rizični dejavniki za nastanek te oblike diabetesa so: debelost, diabetes v družini, glukozna intoleranca, nosečnostna sladkorna bolezen pri prvem porodu.

Sladkorna bolezen v nosečnosti

Ne glede na obliko sladkorne bolezni (tip 1, tip 2, nosečnostna sladkorna bolezen) je potrebno pri sladkornih bolnicah med nosečnostjo še dodatno paziti in skrbno urejati nivo sladkorja v krvi. Še posebno je to pomembno v prvem trimesečju nosečnosti! Neurejen nivo sladkorja (znižana ali zvišana koncentracija sladkorja v krvi) škodljivo vpliva na plod. Pri nosečnicah, ki nimajo urejene sladkorno bolezen, je večja verjetnost da pride do:

  • prirojenih napak
  • splava
  • smrti ploda
  • večjega ploda
  • težav pri porodu (prezgodnji porod, zastoj ramena)
  • okužb sečil pri nosečnici
  • srčnih napak
  • pogostejše so tudi t.i. zajčje ustnice
Vsem nosečnicam se priporoča jemaje folne kisline. Nosečnicam z diabetesom se priporoča jemanje folne kisline v večjih odmerkih. Sladkorne bolnice, ki se zdravijo z oralnimi zdravili za sladkorno bolezen, morajo med nosečnostjo preiti na zdravljenje z inzulinom.


Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji