1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Depresija

PDF E-pošta

Depresija je pogosta duševna motnja, ki se kaže s številnimi simptomi, kateri se pri različnih bolnikih izražajo v različnih kombinacijah in moči. Depresija je pogostejša pri ženskah. Ponavadi se pojavi po 20. letu starosti. Najpogosteje se prične postopoma in se razvije v nekaj dneh oziroma tednih.

Vzroki nastanka depresije

Obstaja več teorij nastanka depresije. Najverjetneje je vzrokov več in se le-ti kombinirajo. Pri depresiji so tako pomembni dedni (pogostejša je pri osebah, ki imajo v sorodu že depresivnega bolnika), psihološki (pogostejša je pri osebah, ki so bile v mladosti čustveno prikrajšane, imajo stresno življenje ...)in zunanji dejavniki (npr. zdravila). Pogosteje se pojavlja pri osebah po ločitvah, izgubi službe, večjih konfliktih ...

Simptomi in znaki depresije

Depresija prizadene telesne in duševne funkcije človeka.

  • DUŠEVNI SIMPTOMI SO:
    Pri depresiji se pojavijo čustvene, kognitivne in motivacijske spremembe, ki se kažejo s potrtostjo, žalostjo, pesimizmom, anksioznostjo. Bolnik ima povečan občutek krivde, nizko samospoštovanje, je zavrt, neodločen in brez volje. Okolica ga ne zanima, izgubi željo po spolnosti, druženju. Lahko se pojavijo tudi blodnje in motnje spomina. Pri nekaterih se pojavi razdražljivost in jezavot. Zelo pogosto je prisotna tudi povečana samomorilnost.
  • TELESNI SIMPTOMI SO:
    Pri depresivnih bolnikih so pogoste motnje spanja in apetita. Bolniki so utrudljivi, pojavijo se motnje srčnega ritma, slabost, motnje dihanja, bolečina v mišicah, parastezije ...

Zdravljenje depresije

Zdravljenje depresije poteka z zdravili, psihoterapijo in socioterapijo. Pri zdravljenju z zdravili se uporabljajo antidepresivi (npr. triciklični antidepresivi). Pri blažjih oblikah zadostuje že psihoterapija. Pri hudih depresijah je potrebno zdravljenje z zdravili. Socioterapija je potrebna zato, ker depresivni bolniki pogosto izgubijo zanimanje za okolico, se izolirajo in ne komunicirajo z drugimi.


Sorodne objave

Preberite si tudi, kaj je / so:

Komentarjev 

 
+4 #1 depresijakr en 20:28 06-08-2010
Kako vi premagujete depresijo?? Sam sem v totalnem ku*. Star sem 30 let, faksa nisem končal, zaposlitve nimam, punce tudi ne, živim pri starših... Imam vse zgoraj naštete simptome in občasno anksioznost!! Kaj svetujete, kako se bi rešil te depresije in tega lajfa?? Počasi obupujem in ne vidim izhoda!! Dnevi so enaki, dnevne svetlobe skoraj ne vidim!
Citat
 
 
-1 #2 @kr enD 20:15 13-10-2011
čutim kar pišeš! piši na ker sem sam v dokaj podobnem depresivnem stanju, mogoče si lahko skupaj pomagava ali pa vsaj - poslušava-bereva?


Lp
Citat
 
 
-1 #3 RE: Depresijajaz 08:12 21-04-2013
zdravo imem eno prašanje kakšne so negovalne diagnoze pri depresiji?? najlepša vam hvala
Citat
 
 
+1 #4 RE: Depresijasabbia 11:59 02-10-2013
Citati D:
čutim kar pišeš! piši na ker sem sam v dokaj podobnem depresivnem stanju, mogoče si lahko skupaj pomagava ali pa vsaj - poslušava-bereva?


Lp

Jaz sem si pomagala s tem,da sem hodila v naravo in se začela družiti z ljudmi.
Lp
Citat
 

Odgovori/dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Zadnji komentarji